UA-131003470-2
DOLAR 32,1986
EURO 35,0516
ALTIN 2.256,46
BIST 8.807,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 21°C
Cts 23°C

Gayrimenkul ve ikinci el araç satışına düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı

Spread the love

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle birlikte ikinci el araç satışlarında ilan sitelerinde ismin gizlenerek ilan verilmesi yasaklanıyor. Ticaret Bakanlığı’nca taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı satışına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı. Bakanlık, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin vatandaşların mağdur edilmemesi için zorunlu olduğunu belirterek, “Son zamanlarda ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar […]

31.08.2023
294
A+
A-
Spread the love

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle birlikte ikinci el araç satışlarında ilan sitelerinde ismin gizlenerek ilan verilmesi yasaklanıyor.

Ticaret Bakanlığı’nca taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı satışına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı.

Bakanlık, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin vatandaşların mağdur edilmemesi için zorunlu olduğunu belirterek, “Son zamanlarda ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşlarımızın mağdur edildiğinin gözlemlenmesi ve bu konuda çokça artan şikayetlerin bildirilmesi üzerine söz konusu etik dışı ve yanlış uygulamaları ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak amacıyla Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gidilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.

İlan sitelerinde isim gizlenemeyecek

Yönetmelikte yapılan değişiklik ile ilan sitelerinde kendi açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi amaçlanıyor.

Yönetmelik değişikliği ile kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasaklanıyor.

Bununla birlikte emlak komisyoncuları ve oto galericileri sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.

Sahte ilanlar engellenecek

Yeni düzenleme ile birlikte, başkalarına ait taşınmazların ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmalarının yanı sıra 3 ilanın yayımlanmasından önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğü getirilecek.

Yönetmelikte yapılan değişiklik 2 ay sonra yürürlüğe girecek.

Yapılan değişiklik ile birlikte tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bahse konu yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler ile mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek.

Content retrieved from: https://www.ensonhaber.com/ekonomi/ikinci-el-satisina-duzenleme-resmi-gazetede-yayimlandi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.