UA-131003470-2
DOLAR 32,1946
EURO 35,0789
ALTIN 2.255,71
BIST 8.807,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 15°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
15°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 22°C

Çok az kaldı, o tarihte düğünümüz var

Spread the love

Türkiye’nin enerji alanındaki tarihi adımları devam ederken doğalgaz konusunda önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini hızlandırdı. Denizlerdeki arama üretim filosuna katılışının birinci yıl dönümünde yeni keşifler için yola çıkan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunan Akseki-1 kuyusunda sondaj çalışmalarına başladı. Abdülhamid Han’ın görev yaptığı saha, […]

13.09.2023
202
A+
A-
Spread the love

Türkiye’nin enerji alanındaki tarihi adımları devam ederken doğalgaz konusunda önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini hızlandırdı. Denizlerdeki arama üretim filosuna katılışının birinci yıl dönümünde yeni keşifler için yola çıkan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunan Akseki-1 kuyusunda sondaj çalışmalarına başladı. Abdülhamid Han’ın görev yaptığı saha, daha önceki yıllarda Türk sismik araştırma gemileri tarafından tarandı.

2019-2020 yıllarında Barbaros Hayreddin ve Oruç Reis gemileri bu sahada 2-3 boyutlu incelemeler yaptı. Deniz dibi numuneler alındı ve laboratuvar ortamında analiz edildi. Bölgede çamur volkanlarına bağlı olarak hidrokarbon birikintisi olduğu görüldü ve hedefler belirlendi.

Bölgenin hem barındırdığı yüksek hidrokarbon potansiyeli hem de Türk kıyılarına görece yakınlığı nedeniyle ekonomik bir rezerv sunma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre; saha, Doğu Akdeniz’de en yüksek potansiyelin olduğu alan. Bu sebeple hedefe 3 bin metrede ulaşılması mümkün gözüküyor. Olası keşif haberi Türkiye için önemli.

Çünkü ‘offshore’ arama, keşif ve üretim için bir dünya markası haline gelmeyi hedefleyen Türkiye, enerji alanında derin denizlerde yeni bir alan açarak gerek enerji diplomasisinde gerek ekonomik faaliyetler bağlamında elini güçlendirecek.

Sondaj çalışmasında görev alan Abdülhamid Han, hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle, Mavi Vatan’daki filonun en güçlüsü olarak öne çıkıyor. Gemi 230 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde ve 60 bin ton ağırlığında.

Yedinci nesil teknolojiyle donatılan gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip. Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip olan gemi, geçen yıl TPAO tarafından 180 milyon dolara satın alınmıştı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan petrol mühendisi Cemal Aslan, “Akseki 1 lokasyonunda Abdülhamid Han sondaj gemisinde her şey yolunda.

Günleri saymaktayım ve birincil hedefe son 1000m ve bu verilerde örtü kayacı kaliteli, Çamur volkanı, shale beklediğim yerde ve yeterli gaz birikintisi var. 15-20 Ekim gibi hazır olun dostlar düğünümüz var” dedi.

Content retrieved from: https://www.yeniakit.com.tr/foto-galeri/petrol-muhendisi-isim-turkiyeye-dogalgaz-mujdesini-verdi-cok-az-kaldi-o-tarihte-dugunumuz-var-61150.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.